Külmad ruumid, aktiivne tegevus

1991 – Kuigi ruumid on tagasihoidlikud, algab kohe aktiivne tegevus nii Tallinnas kui ka Tartus. Uue info, nõustamise ja kontaktide järele on nõudlust.

Instituut alustab tegevust 1. septembril 1991 ajutistes ruumides ja vaid kahe töötajaga. Novembris liitub juhataja (kohustäitja) Mart Ummelase ja kultuurisekretär Piret Saluriga teine kultuurisekretär Maimu Berg. Tartus alustab kultuurisekretäri ülesannete täitmist Maarja Lõhmus.

Instituudi pidulik avamine toimub 15. novembril 1991 Tallinna raekojas. Kohal on kultuuriministrid Lepo Sumera ja Tytti Isohookana-Asunmaa. Avamispidustustel esinevad bariton Jorma Hynninen ja kõne peab professor Kai Laitinen Tuglase Seltsist.

Tegemist on palju, aga kõike ei jõua, kirjutab kultuurisekretär Maimu Berg esimeses infolehes. ”Me ei suutnud kohaneda Eestis väga aktuaalseks kujunenud külmetamisega, ja selle asemel, et vapralt vastu pidada meile Rahvusraamatukogu poolt pakutud ruumides, kus temperatuur ei ületanud pluss viit kraadi ning mis olid mõeldud eeskätt juurviljade ületalve hoidmiseks, võttis meie külmakartlik seltskond ühel ilusal päeval hõlmad vöö vahele ja kolis Linnavolikogu majja, kus pesitseme senini.”

Instituudi eesmärk ei ole Soomest klantspilte pakkuda. Tartusse tuuakse näiteks Soomes vastakaid arvamusi tekitanud lavastaja Jouko Turkka, kes oli lavale toonud rohkesti kõneainet pakkunud uudse tõlgenduse „Seitsmest vennast“. „Jouko Turkka pidas Tartus ettekande, publik oli šokeeritud. Teisalt oli šokeeritud ka Turkka, kuna Tartu publik ei olnud valmis tema mõtteid vastu võtma,“ kirjutab ajaleht Demari 17.09.1992.

Tuglase Seltsi juhatuse esimees, professor Kai Laitinen kõneleb instituudi avamisel 15.11.1991. Foto: Eesti Rahvusarhiiv, Toomas Volmer.
Esimene infoleht, Soome Instituudi Teataja
Instituut tegutseb samades ruumides, kus varem paiknes Soome kultuuripunkt, Tallinna linnavolikogu hoones Vana-Viru 12. Hoone foto pärineb 1996.aastast. Foto: Eesti Rahvusarhiiv, Vambola Salupuu.

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Soome Instituudi avamine Tallinna raekojas 15.11.1991. Foto: Eesti Rahvusarhiiv, Toomas Volmer.
  2. Professor Kai Laitineni kõne terviktekst ajalehes Sirp 22.11.1991.
  3. "Tugevnes Soome sild", Õpetajate Leht 23.11.1991.