Eesti on vaba! Instituut alustab tegevust

1991 –  Uus elu on ees! Eesti iseseisvus taastatakse 20. augustil 1991 ning juba järgmisel päeval koguneb Soome Instituudi juhatus, et arutada tegevuse alustamist Eestis.

Soome Instituut alustab tegevust 1. septembril 1991 Tallinnas. Instituut oli loodud 1991. aasta kevadel Soomes tegutseva  Tuglase Seltsi (Tuglas-seura) Eesti allüksusena ning Eesti iseseisvudes käivitub kohe ka tegevus. Juhatuse esimene koosolek toimub 21. augustil 1991, mil juhatuse esimeheks valiti Seppo Zetterberg ning juhataja kohusetäitjaks Mart Ummelas.

Eesti taasiseseisvumisel kerkib kultuur poliitilise elu keskmesse. Instituudi eelkäijaks oli Tallinnas 8. augustil 1989 asutatud Soome kultuuripunkt. Ruumide leidmine, rahaliste vahendite hankimine ja tegevuse korraldamine olid pannud proovile asjaosaliste leidlikkuse ja julguse, sest ametlikult kuulus Eesti veel Nõukogude Liidu koosseisu.

Kultuuripunkt alustas tegevust Soome Vabariigi Tallinna konsulaadi ruumides ja seda juhtis Riitta Koivisto-Arhinmäki, kultuurisekretäri ülesandeid täitis Piret Saluri. Peagi koliti Tallinna linnakantselei ruumidesse Vana-Viru tänaval, kus hiljem leiab koha ka Soome Instituut, mis oli lühikest aega tegutsenud Toompeal endises rüütelkonna hoones Eesti Rahvusraamatukogu ruumides. Tartus tegutses instituut ülikooli peahoones soome keele lektoraadi ruumides.

Instituudi esimestel tegevusaastatel kuuluvad juhatusse ja programmi koostamise toimkonda mitmed Eesti nimekad kultuuritegelased, kellest mõned osalevad instituudi tegevuses aktiivselt ka praegu. Instituudi koostööpartneriteks on olnud näiteks Arne Mikk, Sirje Helme, Jaak Jõerüüt, Mart Meri, Ingrid Rüütel ja Veljo Tormis.

Instituudi eelkäija, Soome kultuuripunkti kultuurisekretäri kohustusi täitis Piret Saluri. Foto: Tuglase Selts.

Lähteitä ja lisätietoa
  1. Põhifoto: Eestlaste kogunemine pärast taasiseseisvumist Tallinnas 8. septembril 1991, foto Eesti Rahvusarhiiv, Tiit Veermäe.  
  2. Viroon avataan Suomi-instituutti ("Eestis avatakse Soome Instituut"), Helsingin Sanomat 04.09.1991
  3. Soome Instituudi esimestest sammudest kirjutas instituudi pikajaline kultuurisekretär Maimu Berg instituudi 20. aastapäevaks valminud kokkuvõttes.
  4. Suomen ja Viron henkisen yhteistyön sopimus (Soome ja Eesti vaheline vaimse koostöö konventsioon) aastast 1937 Soome riiklike konventsioonide loetelus õigusaktide andmebaasis Finlex (soome keeles). 
  5. Soome ja Eesti vaheline vaimse koostöö konventsioon, Riigi Teataja 4.1.1938 (eesti keeles).