Plakatitest nüüdiskunstini

2012 – „Ma elan polaarjoonel“ – Lapimaa nüüdiskunst on üks paljudest, mis instituudi näituseprogrammi raames aastate jooksul Eestisse tuuakse.

Lapimaa nüüdiskunsti ülevaatlik näitus avatakse 2012. aastal samaaegselt mitmes Tallinna galeriis.  Eesti ja Soome on paljuski sarnased, kuid Lapimaa on läänemeresoome rannarahvaste seisukohalt vaadates midagi erilist. 

Instituut on aastate jooksul kas iseseisvalt või koostööpartnerina osalenud paljude kunstinäituste korraldamisel ja toonud siinse publiku ette erinevaid Soome kunstnike teoseid naivistidest kuni kunstiklassikute või fotokunstini. Osa kunstnikke on kohapeal ka õpitube korraldanud. 

Instituudil on ka oma rändnäituste kollektsioon. Kõige populaarsemate näituste hulka kuuluvad näiteks muuminäitus, Marimekko ja plakatikunsti näitus. 

Naivistid saabuvad Iittalast Rakverre. Näituse "Hymyä/Naeratus" avamisel 03.06.2014 vestlusringis on galerii peremees Raivo Riim (paremal) ja instituudi programmikoordinaator Kadri Kaljurand. Naivistide teoste väljapanekuid on Rakveres ka hiljem. Foto: Soome Instituut.
 Lapimaa nüüdiskunst Tartus 2015. Näituse "Kuidas pimedas lugeda" avamisel korraldati ka õpitube. Foto: Lapin taiteilijaseura, Merja Briñón. 
Üks instituudi populaarsemaid rändnäitusi on Soome plakatikunsti näitus. Fotol on näitus üles pandud Haapsalu graafilise disaini festivalil 2016. aasta mais.  Foto: Soome Instituut, Ivari Lipp
 Instituut korraldab näitusi kogu Baltikumis. Kolme Soome kunstniku kliimamuutust ja liikide välja suremist käsitlev näitus „Samal planeedil“ avatakse 14.12.2019 Lätis Cēsises. Foto: Soome Instituut.
Adamson-Ericu muuseumis Tallinnas avatakse 2019. aasta augustis kahe Soome kuldajastu kunstniku, Eero Järnefelti ja Venny Soldan-Brofeldti näitus "Külaskäik". 13.11.2019 tulevad külla kohalikud soome keele õpetajad. Foto: Soome Instituut, Piret Kooli.

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Näitus "Ma elan polaarjoonel" esitleb 2012. aasta sügisel ligi 20 lapi nüüdiskunstniku tööd Tallinna kunstigaleriides. Pildil Riikka Jokiaho teos "Hauraat" („Haprad“). Foto: Soome Instituut.
  2. Soome Instituudi rändnäitused
  3. Loe lähemalt Lapimaa nüüdiskunsti näitustest Eestis 2012. aastal suursaatkonna kodulehelt.    
  4. Loe lähemalt Eero Järnefelti ja Venny Soldan-Brofeldti näitusest Adamson-Ericu muuseumi kodulehelt.