Marimekko, kas soomlaste rahvarõivas?

2012 – “Nagu sõõm värsket õhku,” ohkab Eesti Kunstiakadeemia rektor, kui Marimekko vormid ja värvid mahuka näituse raames Eestisse jõuavad.

„Milline kirg ja sära! Mulle on Marimekko alati armas olnud, kuigi sellega on kaasnenud ka teataval määral kadedust. Mulle tundub, et soomlaste tõeline rahvarõivas on Marimekko!“ lausub Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi näituse avamisel Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis.  

Marimekko on bränd, mille iga soomlane eksimatult ära tunneb. Marimekko on saavutanud ka rahvusvahelise tuntuse. Instituut on  Eestis Marimekko tooteid tutvustanud juba varemgi. 2012. aasta lõpul aitab instituut vahendada Soome Disainimuuseumi poolt koostatud värvikireva kanga- ja rõivanäituse Läti Dekoratiivkunsti ja disaini muuseumi. Sealt jõuab näitus 2013. aastal Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi. Näitus meelitab tarbekunstimuuseumi rekordilise arvu külastajaid.

Komplekteeritakse ka väiksem näitus, mis jääb aastateks Eestisse rändnäitusena ringlema. Klassika on alati moes.

Hiiglaslike kangaste värvikirevus Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis. Marimekko näitust saadab tõeline publikumenu. Foto: Peeter Langovits.
Osa Marimekko näitusest jääb rändnäitusena Eestisse. 2016. aasta detsembris Narvas korraldatud Soome päevade programmi kuulunud näitus saab täiendust veendunud Marimekko rõivaste kasutaja, suursaadik Kirsti Narineni riidekapist. Foto: Soome Instituut, Ilja Smirnov.

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Marimekko näituse avamine Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis 27.02.2013. Foto: Peeter Langovits.
  2. Vaata fotosid näituselt ajalehe Postimees artiklist 28.02.2013.