Eine murul – Instituudi 20. tegevusaasta

2011 – Pilk ette- ja tahapoole: Instituut saab 20-aastaseks. Utoopiapikniku raames katab Instituut eine murule ja annab sellega oma panuse kultuuripealinn Tallinna programmi.

Balti jaama rajatud muruväljak rohtu näkitsevate kitsedega tuletab meile meelde, et betooni all on kunagi olnud rohelus. Instituudi poolt tellitud teose autoriks on keskkonnakunstnik Kaisa Salmi, kes nimetatakse ühtlasi instituudi aasta kunstnikuks Eestis. Aasta lõpus kujundab kunstnik massiivse installatsiooni vanadest kingadest, mis valge värviga kaetult saavad uue eluvõimaluse teoses „Tee taevasse“. Inimestel palutakse installatsiooni jaoks annetada oma vanu kingi. 

Tulevik tähendab ka uut laadi arutelu raha teemal. Varasemast enam nähakse kultuuris majanduselule lisaväärtuse pakkujat. Kultuuri ja majanduse ristteest räägivad ka piduliku seminari paneelvestlusel osalejad. 

Uus lähenemisnurk tulevikule Utoopiapiknikul 09.06.2011. Foto: Soome Instituut, Kertin Vasser. 
Loodus keset Balti jaama hoonet Utoopiapiknikul 09.06.2011. Foto: Soome Instituut, Kertin Vasser. 
Instituudi juhataja Riitta Heinämaa. Foto: Soome Instituut, Kertin Vasser.
Sünnipäevatordi lõikavad 08.09.2011 lahti kultuuriminister Rein Lang ja Soome haridusministeeriumi kantsler Jarno Lindén. Foto: Soome Instituut, Kertin Vasser. 
08.09.2011 korraldatud juubeliseminari põhiteemaks on kultuuri ja majanduse ristteed. Arutelupaneelis osalevad Outi Raatikainen, Katja Valaskivi, Mikko Savikko, Indrek Kasela, Jan Kaus. Foto: Soome Instituut, Kertin Vasser.
„Tee taevasse“ on Kaisa Salmi installatsioon, mis on kokku pandud valgeks värvitud vanadest kingadest. Foto: Soome Instituut, Anu Hame. 
Kaisa Salmi installatsioon „Tee taevasse“ Rotermanni kvartalis. Foto: Soome Instituut, Anu Hame.   

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Keskkonnataies Utoopiapiknik  Balti jaama ootesaalis 09.06.2011. Foto: Soome Instituut, Kertin Vasser.
  2. Utoopiapiknik Delfi fotogaleriis 09.06.2011.
  3. Seminar „Kultuuri ja majanduse risteel“ 08.09.2011, salvestis Youtubes.