Eesti arutelu keskmes

2015 – Eestlaste ühiskondliku diskussiooni tippsündmuseks kerkib 2013. aastast alates Paide Arvamusfestival. Instituut osaleb festivalil alates 2015. aastast. 

Mis keelt räägitakse tulevikus Talsingis? Kuidas koolis inimõigusi ja võrdset kohtlemist õpetada? Kuidas kultuur ja äritegevus kokku sobivad? Kas eestlased ja soomlased on tõesti nagu kaks tilka vett?

Siin mõned näited instituudi poolt Paides korraldatud vestlustest. Instituudi korraldatud arutelude eripära on selles, et esinema kutsutakse soomlasi, kes kõnelevad hästi eesti keelt. 

Siim Ruul jagab pop-up tunnis väitluskunsti oskusi ka publikule. Foto: Soome Instituut, Johan-Paul Hion.
2018. aastal arutavad soomlaste ja eestlaste suhtlemiserinevusi Kristi Raik ja Erkki Bahovski. Foto: Soome Instituut.
Aasta 2020 inimõiguste teemalise vestluse publik. Foto: Soome Instituut, Johan-Paul Hion. 
Soome haridusameti peadirektor Olli-Pekka Heinonen räägib 2020. aasta suvel korraldatud Arvamusfestivalil, kuidas Soomes koolid kevadise koroonapandeemia ajal toime tulid. Foto: Soome Instituut, Johan-Paul Hion.
 Aasta 2015 Arvamusfestivalil teemaks on “Kui kultuur kohtub äriga”.  kultuuri ja äritegevuse kokkusobivus. Arutlevad Rain Lõhmus, Sanna-Mari Jäntti, Christer Haglund, Helen Sildna ja Pekka Timonen. Foto: Soome Instituut. 

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Arvamusfestivalil 2019. aastal vestlusalal "keel ja meel" on teemaks tulevikus Talsingis räägitav keel. Mõtteid vahetavad  Rain Kooli juhtimisel mõtteid Janne Saarikivi ja Indrek Tammeaid. Foto: Soome Instituut, Kristi Sits.  
  2. Vaata 2018. aastal toimunud arutelu tervikuna: “Nagu kaks tilka vett – kas tõesti? Eesti ja soome suhtluskultuur võrdlev vestlusring. Vestlevad Janne Saarikivi, Krista Kiuru, Kristi Raik, Erkki Bahovski ja Anu Laitila. 
  3. Vaata 2020. aastal toimunud arutelu tervikuna:“Eelarvamustest valeuudisteni – pop-up -koolitund inimõigustest ja meediapädevusest”. Vestlevad Irene Käosaar, Siim Ruul, Leena Nissilä ja Andres Jõesaar.