Õppimine on nagu tants

2015 – Eesti soome keele õpetajate toetamine ja koolitamine on aastast aastasse üks instituudi põhiülesandeid. Keelt saab õppida ja õpetada isegi tantsides.

Soome keele õpetajate koolituspäevad algavad 1994. aastal ning neid korraldatakse mitu korda aastas. Algusaegadel on nõudlus koolituste järele suurem Lõuna-Eestis, sest sinna keelekoolina toiminud Soome televisiooni leviala ei ulatunud. Koolituspäevi viiakse läbi ka Soomes. 

Aastast 1997 kujuneb kevadiste koolituspäevade osaks aasta soome keele õpetaja valimine. Protsessis osalevad ka Soome suursaatkond, Soome-Eesti kaubanduskoda FECC ja Eesti Soome Keele Õpetajate Selts. Koolitused on mitmekülgsed ja vahel näib, et tegemist on tantsutunniga, eriti siis, kui õpetamismeetodiks on kaasaegne tants. 

Õpetajate tööd toetavad ka vabatahtlikud soomlased ja instituudi töötajad, kes külastavad koole. Koolikülastusi projekti „Kutsu soomlane külla“ raames korraldatakse ajavahemikul 2012–2017.

Soome keel kuulub Eestis kolme kõige enam räägitava ja õpetatava võõrkeele hulka. Instituut tegutseb Eestis soome keele huvide kaitsjana ja keelehooldajana ning Eesti Haridus- ja Teadusministeeriumi strateegilise partnerina.

Õpetajate koolituspäevad korraldatakse 2020. aasta sügisel koroonapandeemia tõttu hübriidvormis, osaletakse nii kohapeal kui ka võrguühenduse kaudu. Viktoria Aleksejeva on Pärnusse kohale sõitnud. Foto: Soome Instituut, Mikko Virta. 
Soome keele õpetajad koolipingis Narvas 19.04.2018, osalesid ka soome keele õpetajad ja tõlkijad Peterburist. Foto: Soome Instituut, Anna Markova.
Tallinna Pedagoogikaülikooli (praeguse nimega Tallinna Ülikooli) soome keele üliõpilaste lõpupidu instituudis 16.06.1998. Pildil Virge Robam, Leena Nissilä, Ly-Astra Hakk; tagareas Kristiina Schults (Teiss), Helen Jäälaid, Liina Lipp (Bender), Monika Vilipuu, Irma-Liisu Ploom. Foto: Soome Instituut, Viia Väli.
Tallinna Pedagoogikaülikooli (praeguse nimega Tallinna Ülikooli) 2000. aasta kevadel lõpetanud soome filoloogid instituudis. Parima lõpetaja auhinna saab Kaja Toikka (paremalt kolmas), 2019. aastal valitakse ta aasta soome keele õpetajaks. Foto: Soome Instituut.
Aasta soome keele õpetaja 2016 on Karola Velberg. Foto: Soome Tallinna suursaatkond, Hannele Valkeeniemi.
Aasta soome keele õpetaja 2017 Ilona Säälik. Foto: Soome Instituut, Anna Markova.
Kutsu soomlane külla ja küll soomlane tuleb! Kaisa Leppänen soome keele tunnis Viljandis 13.11.2014. Foto: Soome Instituut, Juhani Koivuviita.
Viljandisse soome keele tundi külla kutsutud Kaisa Leppänen mitte ainult ei räägi, vaid ka kuulab tähelepanelikult. Foto: Soome Instituut, Juhani Koivuviita.

Allikad ja lisateave 
  1. Põhifoto: Helsingi moodsa tantsu keskus Zodiac viis Eestis 12.03.2015 läbi soome keele tunde tantsu abil. Foto: Soome Instituut, Raigo Pajula.
  2. Loe lähemalt soome õpetajate koolituse kohta instituudi kodulehelt.  
  3. Eesti Soome Keele Õpetajate Selts ehk ESKÕS
  4. Projekti Kutsu soomlane külla koduleht. 
  5. Koostöövõrgustik Keelesild on toetanud soome keele õpetamist Eestis aastail 2015–2018.