Uued ruumid Tallinnas ja Tartus

1994 – Instituut saab kauaoodatud ilusad ruumid Tallinnas Harju tänaval Kirjanike Liidu majas. Sinna seatakse sisse ka raamatukogu ja lugemissaal. 15. märtsil toimunud avamisel osalevad mõlema riigi peaministrid ja kultuuriministrid.

1993. aastal moodustavad 40 kultuuri ja teadusega seotud Soome organisatsiooni, kõrgkooli ja asutust instituudi taustorganisatsiooniks sihtasutuse. Instituudi juhatajana alustab tööd Seppo Zetterberg. Nüüd on Eestis koguni kaks Soome haridus- ja kultuurivaldkonna edendajat – naabertänaval asub Eesti Fondi (Viro-säätiö) koolituskeskus.

Tegevuses on põhirõhk iganädalaselt Tallinnas ja Tartus korraldatud loengutel ja kohtumistel. Eestlased saavad uut teavet soome kirjandusest, filmidest, ühiskondlikust elust, reisimisest...

Olulisel kohal on algusest peale soome keel. Alates 1994. aastast korraldatakse soome keele õpetajate koolituspäevi.

Samal ajal, kui Tallinnas kolitakse uutesse ruumidesse, saab instituut uued ruumid ka Tartus aadressil Vanemuise 19 asuvas Kirjanduse Majas. KGB kasutuses olnud hoone tagastati 1994. aasta alguses Eesti Kirjanike Liidule. Tegevus algab banaanikastide ja remondi keskel. Kastides on ühe Turus suletud haruraamatukogu raamatud. Neist saab alguse instituudi soomekeelsete raamatute Tartu raamatukogu.

Instituudi uued ruumid Harju 1 suudavad avamisel napilt kõik külalised ära mahutada. Foto: Soome Instituut, Peeter Langovits.
Kultuurisekretär Eva Lille ja juhataja Seppo Zetterberg. Foto: Soome Instituut, Peeter Langovits.
Tartu osakonna kultuurisekretär Pertti Pyhtilä. Foto: Soome Instituut, Peeter Langovits.
Kultuurisekretär Maimu Berg. Foto: Soome Instituut, Peeter Langovits.
Kultuurisekretärid Pertti Pyhtilä ja Järvi Kokla (Lipasti) uutes ruumides Tartus. Osa banaanikastide sisust on juba riiulitesse paigutatud. Foto: Soome Instituut.
Külas käib ka president. Ametliku avamise eelõhtul tutvuvad instituudiga Eesti Kirjanike Liidu liikmed, teiste hulgas kirjanikust president Lennart Meri (keskel). Külastajate seas on ka Ellen Niit ja Helle Meri, kes õnnitlevad juhataja Seppo Zetterbergi. Foto: Soome Instituut.

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Instituudi avamisel 15. märtsil 1994 on aukülalisteks peaministrid Esko Aho ja Mart Laar ning kultuuriministrid Tytti Isohookana-Asunmaa ja Paul-Eerik Rummo, pildil keskel instituudi juhataja Seppo Zetterberg. Foto: Soome Instituut, Peeter Langovits.
  2. Peeter Langovitsi pidigalerii instituudi avamisest ajalehes Postimees, avaldatud 01.12.2017
  3. Seppo Zetterbergi portreelugu Estofilia isikugaleriis (soome ja eesti keeles)          
  4. Eva Lille portreelugu Estofilia isikugaleriis (soome ja eesti keeles)