Seenelkäik

1995 – Loodusel on soomlaste identiteedis oluline osa. Instituut viib huvilised seenele ja toob Soome loodusetundjaid Eestisse.

Instituut avab 1995. aasta sügishooaja metsas. Bussitäis külalisi suundub Aegviitu. Retkel osaleb Soome suursaadiku abikaasa Kaarina Kaurinkoski, kes sai tuntuks eestikeelse seenetoitude retseptiraamatu avaldamisega ning viib nüüd ajakirjanikud ja teised instituudi külalised seeneretkele.

Instituut kutsub veidi varem samal aastal külla ka tuntud ja tunnustatud loodusemehed Veikko Neuvoneni ja Hannu Hautala. Populaarse Soome loodussaade “Luontoilta” (Loodusõhtu) juht Neuvonen ja loodusfotograaf Hautala on üheskoos Eestis rännanud juba alates 1980. aastate algusest. Saate kogu meeskond külastab Eestit 2001. aastal ja tutvub näiteks Saaremaaga. “Luontoilta” põhikoosseisu liige Matti Helminen on samas üks Soome-Eesti looduskaitse teerajajaid.

Keskkonnateemad on instituudi tegevuses alati olulisel kohal. Üks näide sellest on 2020. aastal alguse saanud Läänemere päeva tähistamine.

Suursaadiku abikaasa Kaarina Kaurinkoski viib instituudi sügishooaja avamisele saabunud huvilised seeneretkele. Foto: Peeter Langovits.

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Instituudi 1995. aasta sügishooaeg avatakse metsas. Seeni uurivad ajakirjanik Ulla-Maija Määttänen (keskel) ja Kaarina Kaurinkoski. Foto: Peeter Langovits.
  2. Saadikuprouaga seenel. Uudis 1995. aastast ajalehed Postimees, 04.10.2015.     
  3. Veikko Neuvoneni ja Hannu Hautala loodust käsitlevaid ettekandeid tutvustab  Kultuurileht 10.02.1995
  4. Instituut toob Eestisse Läänemere päeva 2020.