Ruudustiku võlumaailm

2010 – Soomes tähistatakse koomiksite 100. juubeliaastat ja instituut algatab selle auks ulatusliku Soome–Eesti koomiksiprogrammi.

Koomiksiprogramm saab nimeks FINEST ning laieneb kohe esimesel aastal ka Lätisse. Programm hõlmab näitusi, töötube, kohtumisi ja maavõistlusi. 2011. aasta detsembris kerkib Rotermanni pop-up-koomiksikeskus. Kümne Soome ja kümne Eesti koomiksikunstniku tööd teemal “24 tundi” saavad rändnäituseks, mille põhjal koostatakse ka antoloogia „Call It a Day“. Näitus liigub Eestist Soome kaudu edasi Lätti, Venemaale ja Ungarisse.

Koomiks on lugude jutustamise formaadina kasutusel ka mõne aasta pärast, kui saab alguse mahukas Soome ja Eesti vahelist rännet uuriv sihtasutus Koneen säätiö projekt. Eesti kunstnik Martin Rattas joonistab uuringu tulemuste põhjal koomiksid, mis kujutavad Soome ja Eesti vahet reisivate perede argipäeva. Näitus pealkirjaga "Tapahtuipa silloin, kun menimme Suomeen / See oli siis, kui Soome läksime" avatakse Tallinnas Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamus 11.10.2019.

Reklaam kutsub osalema Tartus 20.10.2011 toimuvas koomiksi joonistamise töötoas. Foto: Soome Instituut, Kertin Vasser.
Koomiksi joonistamise töötuba Viljandis 13.11.2011. Foto: Soome Instituut. 
Koomiksimaavõistlus Tartus kirjandusfestivalil Prima Vista 11.05.2012. Foto: Soome Instituut, Uku Peterson.
Soome-Eesti piiriüleste perede argipäev Martin Rattase koomiksites. Näitus avatakse Tallinnas Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu 11.10.2019. Foto: Soome Instituut.

Allikad ja lisateave
  1. Põhifoto: Pop-up-koomiksikeskuse ehitustööd Tallinnas Rotermannis. Foto: Soome Instituut, Aivar Parter.
  2. FINEST-koomiksiprogrammi lõpparuanne soome ja eesti keeles.    
  3. See oli siis, kui Soome läksime – vaata näituse avamisel toiminud paneelarutelu 11.10.2019 instituudi salvestisest.