Need armsad põdrad!

1999 – Aga mida nad meist mõtlevad? Küsimus on aktuaalne aastast aastasse. 1999. aastal korraldatud hoiakute uuring rahusta meeli: suhtumine naabritesse oli positiivsem, kui uudiste alusel oleks võinud arvata.

Ettekujutus eestlastest Soomes ja soomlastest Eestis on olnud teemaks, mida on käsitletud arvukatel seminaridel ja üritustel juba instituudi tegevuse algusaegadest saadik. 1999. aastal tellivad instituut ja Tuglase Selts sotsiaal- ja turu-uuringute firmalt Saar Poll hoiakute uuringu.

Instituut panustab ühiskondlikku arutellu ka loengusarjaga ”Soome, teateid tegelikkusest”. Oluline teema on Euroopa Liidu liikmelisus, sest Soome on äsja liitunud ja Eesti liitumas. 

Arutelu teemaks kujuneb uue ajastu kaksiklinn. Helsingi asutab Tallinnas infopunkti. Esile kerkivad Talsinki ja merealune tunnel, utoopilised mõtted on ajast kaugel ees.

 Esseevõistlus aastast 1992: “Minu nägemus Eestist ja Soomest aastal 2025”. Nende mõtete juurde on peagi põhjust tagasi tulla.
Mida me võiksime ühiselt teha ja mida me teineteistest mõtleme. 1991. aasta seminari teemad on aktuaalsed ka praegu.
 Helsingi–Tallinna projekti juht Martti Asunmaa on oma ajast ees. Ta algatab diskussiooni Talsingi tunneli teemal ning tõstatab küsimuse, mis keelt kaksiklinnas tulevikus kõneldakse. Väljavõte Õhtulehest 10.04.1995.

Lähteitä ja lisätietoa
  1. Põhifoto: Põdrade ehk soome turistide sekeldused on pidevalt teemaks. Helsingin Sanomat avaldab 11.04.1999 soomekeelse tekstiga pilapildi, mis oli algselt avaldatud ajalehes Postimees 02.03.1999. Artiklis kirjeldatakse eestlaste kasvavat ärritust soomlaste suhtes. Soomet esindab karikatuuril põhjapõder ja Eestit rahvuslind suitsupääsuke.
  2. Need armsad põdrad, Rein Veidemann, Eesti Päevaleht 17.09.1999.
  3. "Soome kuvand Eestis paranes”, Helsingin Sanomat  19.09.1999
  4. Portreelugu Helsingi ja Tallinna vahelise pealinnakoostöö teerajajast Martti Asunmaast portaal Estofilia isikugaleriis. 
  5. Suomi pikkuveljen silmin, ("Soome väikevenna silmade läbi") Arja Korhoneni magistritöö  Tampere Ülikoolis 2007. a.
  6. Eesti ja eestlaste kujutamine Helsingin Sanomates aastatel 2006 ja 2009, Reetta Sahlmannin bakalaureusetöö Tartu Ülikoolis 2010. a.